J. POČIATEK: Za jeden z najväčších úspechov považujem obnovenie platieb v OPD

13.07.2012 Bratislava

Bratislava 13. júla (TASR) – Za jeden z najväčších úspechov prvých sto dní svojho pôsobenia na ministerstve dopravy považuje šéf rezortu Ján Počiatek (Smer-SD) obnovenie platieb v rámci Operačného programu Doprava (OPD).

Po komunikácii s Európskou komisiou (EK) i sérii nápravných opatrení na nedostatky, ktoré zistil národný audit z decembra 2010, EK rozhodla podľa jeho slov o zrušení výstrahy z takzvaného varovného listu z augusta 2011. "Európska komisia usúdila, že nedostatky boli uspokojivo odstránené a hrozba pozastavenia platieb bola zrušená," skonštatoval pre TASR Počiatek pri hodnotení prvých sto dní vlády. Zámerom ministerstva je podľa neho vyčerpať všetky zdroje z operačného programu. "Aj keď to bude vzhľadom na stav jednotlivých projektov pomerne heroický výkon," dodal minister.

Rezort dopravy začal pod jeho vedením počas prvých sto dní pracovať na aktualizácii plánu výstavby diaľnic. "Veríme, že sa nám už čoskoro podarí rozlúsknuť problémy ohľadne problematických úsekov, napríklad úseku z Turian po Hubovú, a že sa nám podarí sfinalizovať diaľničné prepojenie Bratislavy s Košicami v čo najskoršom termíne," opísal Počiatek.

Okrem toho spustil rezort podľa Počiatka prípravu stratégie na podporu výstavby nájomných bytov. "Tie majú nielen riešiť bytovú otázku najmä mladých rodín, ale aj mobilitu pracovnej sily či demografický vývoj," priblížil.

Podľa ministra je chybou, že rezort dopravy doteraz nefungoval ako projektová organizácia. "Do systému treba vliať viacero prvkov projektového riadenia tak, aby bolo možné efektívne manažovať všetky dôležité infraštruktúrne projekty," doplnil.

Popri množstve plánov, ktoré malo ministerstvo dopravy na prvých 100 dní vlády, však podľa Počiatka muselo riešiť aj menej príjemné veci. "Zarazilo nás, v akom stave rezort bol, sekcie na ministerstve často nevedeli, čo sa deje v podriadených organizáciách, pretože komunikácia nám z neznámych dôvodov nefungovala," zhodnotil šéf rezortu dopravy.

Nové vedenie ministerstva tiež netešilo, že muselo "namiesto inej, konštruktívnejšej agendy riešiť kauzu platinových padákov nominantov pána Figeľa". "Čo dnes vieme s istotou povedať je, že podobné nehorázne odstupné bez ohľadu na akékoľvek pozitívne výsledky manažéri pod mojím vedením nemôžu očakávať," dodal Počiatek.
 

Vyberte región